Το δεύτερο ματς είναι των παικτών....

Το δεύτερο ματς είναι των παικτών....


Τα play off της Ευρωλίγκας δεν είναι εύκολα σε προγνωστικά. Η Μπάγερν κέρδισε το δεύτερο ματς με την Μπαρτσελόνα – ίσως δεν προκριθεί αλλά η νίκη που έκανε θα τρομάξει την ντε φορμέ τελευταία ομάδα του Γιασκεβίτσιους. Η Αρμάνι, μετά κόπων και βασάνων, πήρε το δεύτερο ματς με την Εφές: ο Μεσίνα είπε ότι η ομάδα του έχει αποκλειστεί (!), μάλλον για να μεταφέρει το άγχος στους πρωταθλητές Ευρώπης που τον υποδέχονται. Κανείς δεν έχει δυο νίκες κι αυτό μαρτυρά ότι η σημερινή αναμέτρηση του Oλυμπιακού με την Μονακό δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Και τα χθεσινά αποτελέσματα να μην υπήρχαν τη δυσκολία του σημερινού ματς την «φωνάζει» το παιχνίδι της Τετάρτης το οποίο ο Oλυμπιακός κέρδισε κάνοντας καλή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι το κέρδισε εύκολα γιατί ο προπονητής του το προετοίμασε καταπληκτικά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας διαβάζοντας πολύ καλά τη Μονακό το πήρε. Το δεύτερο όμως πρέπει να το πάρουν οι παίκτες του. 

Ο καλύτερος όταν…

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια όταν ο Μπαρτζώκας οδήγησε τον Ολυμπιακό στο φάινάλ-φόρ του Λονδίνου είχα ρωτήσει έναν άνθρωπο που τον γνωρίζει πολύ καλά, συνάδελφο του προπονητή, αν ο Ολυμπιακός έχει ελπίδες απέναντι στην πανίσχυρη τότε ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δεν θα πω το όνομα του ανθρώπου γιατί είναι φίλος μου και δεν θέλω να τον μπλέξω σε κάποια παρεξήγηση: στο χώρο του αθλητισμού όλοι θυμώνουν εύκολα. Θα σας πω όμως την απάντηση.  «Όταν ο Μπαρτζώκας έχει μια ολόκληρη εβδομάδα να προετοιμάσει ένα ματς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη» μου είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει απέναντι στην ΤΣΣΚΑ διότι σε τελική ανάλυση όλα εξαρτιόνται από την απόδοση των παικτών του. Όμως θα δεις έναν Ολυμπιακό διαβασμένος όσο πότε φέτος. Θα τρίβεις τα μάτια σου». Έτσι και έγινε. Ο Ολυμπιακός ένα χρόνο πριν στην Κωσταντινούπολη για να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ είχε κάνει ένα αληθινό θαύμα. Ένα χρόνο μετά, στο Λονδίνο, την διέλυσε. Το σκεφτόμουν το βράδυ της Τετάρτης βλέποντας τον να κερδίζει την Μονακό χωρίς να έχει καλά καλά ούτε ένα παίκτη που να πάρει καλό βαθμό στην επίθεση.

Αμυνα αλλά όχι μόνο

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στους φιλόδοξους Μονδεγάσκους αποδόθηκε στην άμυνα του, η οποία ήταν όντως εξαιρετική κι αυτό το κατανοεί κανείς βλέποντας κάποια πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Η Μονακό πετύχει όλους κι όλους 54 πόντους δηλαδή 30 λιγότερους από το μέσο όρο που έχει στην Ευρωλίγκα φέτος. Πέτυχε 39 σε τρια δεκάλεπτα: είχε πετύχει 15 στο πρώτο. Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο την κράτησε στους 11 πόντους και στο τρίτο στους 10. Την υποχρέωσε να σουτάρει με 51% στο δίποντο και της άφησε 4 τρίποντα! Της έδωσε το δικαίωμα να σουτάρει για πρώτη φορά βολές μετά από ένα ολόκληρο ημίχρονο και μόνο δυο παίκτες της (ο Τζέιμς και ο Χολ) πέρασαν από τη γραμμή της φιλανθρωπίας έχοντας ο καθένας ένα μίζερο 2 στις 4. Ο Τζέιμς πέτυχε όλους κι όλους 10 πόντους, δηλαδή όσους συνήθως βάζει στο πρώτο πεντάλεπτο ενός κανονικού ματς. Όμως δεν ήταν μόνο η άμυνα που έκανε τη διαφορά και κακώς κατά τη γνώμη μου όλα αποδόθηκαν σε αυτή.

Πήρε λίγα από όλους

 Ο Ολυμπιακός πέτυχε 63 πόντους σε τρία δεκάλεπτά: αν δεν είχε 8 στο πρώτο και ήταν στοιχειωδώς εύστοχο στην αρχή θα έφτανε κοντά στους 80. Πήρε ένα παιχνίδι με τον Ντόρσι να πετυχαίνει όλους κι όλους 4, με τον Φαλ να βάζει δυο καλάθια, και με τον Παπανικολάου να βάζει ένα σουτ: αναφέρομαι σε παίκτες που έπαιξαν πάρα πολύ – ο Ντόρσει κι ο Φαλ πάνω από 22 λεπτά ο καθένας κι ο Παπ κοντά 18 λεπτά. Κι όμως παρά η επιθετική παρουσία του Ολυμπιακού στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα δεν φτωχή: οι 63 πόντου δεν είναι πάρα πολλοί, αλλά δεν είναι και λίγοι. Και ήταν και αποτέλεσμα επιθετικής πολυφωνίας: μαρτυρούν ότι αυτοί υπήρξε οι 11 πόντοι του Γουοκαπ οι 12 του Πρίντεζη, οι 6 αλλά πολύτιμοι του Ζαν Σαρλ. Το πιο σπουδαίο είναι ότι ο Μπαρτζώκας σε ένα καθοριστικό ματς πήρε στην επίθεση κάτι από όλους: σκόραραν συνολικά 9 διαφορετικοί παίκτες – όλοι όσοι πάτησαν το παρκέ πλην του Λούντζη.  Αυτό είναι για μένα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της εξαιρετικής προετοιμασία του παιχνιδιού – μεγαλύτερη κι από την άμυνα.

Οσα έκαναν όλο το χρόνο

Τι κάνει ακόμα πιο δύσκολο το δεύτερο παιχνίδι από το πρώτο; Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα το δώσεις μετά από δύο μέρες και όχι μετά από μια βδομάδα. Αν το πρώτο παιχνίδι το πήρε ο προπονητής του, το δεύτερο παιχνίδι είναι νομίζω υπόθεση σχεδόν αποκλειστικά των παικτών του. Οι παίκτες του πρέπει και στην επίθεση αυτή τη φορά να θυμηθούν όσα έκαναν όλο το χρόνο στο ΣΕΦ έχοντας παραγωγικότερες πρωτοβουλίες και εξάρσεις: στο πρώτο ματς τέτοιες είχαν μόνο ο ΜακΚίσικ και ο Πρίντεζης. Στη διάρκεια της χρονιάς ο Βεζένκοφ, ο Ντόρσεϊ, ο Φαλ, ο ίδιος ο Σλουκας (που την Τετάρτη έκανε απλά καλά τη δουλειά του) ακόμα και ο Παπανικολάου υπήρξαν επιθετικά πρωταγωνιστές: ο Ολυμπιακός χρειάζεται δυο τουλάχιστον από αυτούς απόψε να βγουν μπροστά κάνοντας επιθετικά πολλά παραπάνω από την Τετάρτη. Δεν θα είναι απλό να βρει καμιά πενηνταριά πόντους σε σετ παιγνίδι, όπως στο πρώτο ματς, αν δεν βρει δυο παίκτες να τραβήξουν το σκορ με τις πρωτοβουλίες τους.

Λίγο μεγαλύτερο άγχος

Γιατί ψάχνω σκόρερς; Γιατί η Μονακό μου φαίνεται αδύνατο να μείνει για δεύτερο παιχνίδι τόσο μακριά από το μέσο όρο της. Την Τετάρτη το βράδυ εγκλωβίστηκε εντυπωσιακά από τον Ολυμπιακό αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί όταν οι παίκτες της είναι επιθετικά τόσο ικανοί, όσο μας έχουν δείξει στην κανονική περίοδο: απόψε θα πάνε σε πιο γρήγορο ρυθμό και δεν θα σουτάρουν όπως την Τετάρτη μετά τα 20 δευτερόλεπτα. Η Μονακό την Τετάρτη παρασύρθηκε από τον Μπαρτζώκα και προσπαθούσε να δείξει ότι είναι αντάξια του Ολυμπιακού στην άμυνα: έχασε χωρίς να καταλάβει πως. Έχω βάσιμες υποψίες ότι σήμερα θα τρέξει περισσότερο, θα σουτάρει περισσότερο, και θα κάνει το παιχνίδι ροντέο πράγμα που επιχείρησε στο τέταρτο δεκάλεπτο του ματς της Τετάρτης. Η αίσθηση μου είναι ότι σ’ αυτό έκανε την πρόβα για το αποψινό ματς. Όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις σειρές των play off ο φιλοξενούμενος στο δεύτερο ματς είναι που παίζει τα ρέστα του. Κυρίως γιατί ό,τι και να έχει συμβεί στο πρώτο ματς το άγχος του γηπεδούχου είναι κομμάτι μεγαλύτερο…